LISTA STRIJELACA Prve lige Federacije BiH
Mašić Anes
NK Gošk
10
Vidović Antonio
HNK Orašje
10
Žerić Denis
FK Goražde
9
Bajić Kosta
NK Bratstvo
8
Haračić Dženan
NK Metalleghe BSI
8
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
UFSIKS
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Saopćenje


Odluke organa NS FBiH o kažnjavanju Amera Halepa u potpunosti zasnovane na propisima NS/FS BiH i NS FBiH


Odluke organa Nogometnog saveza Federacije BiH vezano za kažnjavanje Halep Amera dopredsjednika NS SBK/KSB a ujedno i člana IO NS/FS BiH donesene jednoglasno, neovisno i uz potpuno poštivanje propisa NS/FS BiH i NS FBiH.

 

 

U cilju da nogometna javnost u Bosni i Hercegovini raspolaže potpunim i istinitim informacijama i činjenicama a vezano za odluku Disciplinske i Apelacione komisije NS FBiH o kažnjavanju Halep Amera dopredsjednika Nogometnog saveza Srednobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i iznesenih informacija u medijima, Nogometni savez Federacije BiH upoznaje sa sljedećim.

 

 

 

1. NS FBiH je u okvirima Statutom NS FBiH ali i statutima svih kantonalnih/županijskih saveza propisanih nadležnosti dužan da prati i nadzire funkcioniranje svih 10 svojih članica-k/ž saveza, te je u tom smislu u proteklom periodu na više sjednica IO NS FBiH razmatrao brojne primjedbe dostavljene u pismenom obliku od strane klubova i pojedinaca koje su se odnosile na funkcioniranje i donošenje odluka u NS SBK/KSB sa sjedištem u Travniku.

 

2. IO NS FBiH formirao je i posebnu Komisiju koja je utvrdila stanje funkcioniranja NS SBK/KSB a ujedno i određene propuste kod postupaka, procedura, načina održavanja sjednica organa i tijela te donošenja određenih odluka u NS SBK/KSB, a nakon toga je Izvršni odbor NS FBiH donio jednoglasnu odluku o podnošenju prijave protiv predsjednika NS SBK/KSB Bilješko Ante i dopredsjednika NS SBK/KSB Halep Amera kao najodgovornijih osoba za ispravno funkcioniranje NS SBK/KSB na način propisan statutima i ostalim propisima.

 

3. Disciplinska komisija NS FBiH je nakon razmatranja i utvrđivanja svih činjenica i dokaza, a na osnovu važećih odredbi Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH jednoglasno donijela odluku o kažnjavanju Bilješko Ante i Halep Amera sa šest mjeseci zabrane vršenja svih dužnosti u nogometu.

 

4. Imenovanim je u skladu sa propisima u cijelosti omogućeno da iskoriste dozvoljena pravna sredstva, te je Apelaciona komisija NS FBiH na sjednici održanoj 01.08.2014. godine razmatrala žalbe Bilješko Ante i Halep Amera i donijela jednoglasnu odluku kojom su odbijene žalbe a istovremeno u cijelosti prihvaćene odluke i mjere izrečene od strane Disciplinske komisije NS FBiH.

 

5. Sve odluke od strane organa i tijela NS FBiH donesene su na osnovu propisanih procedura i propisa, a također sve odluke donesene su jednoglasno i neovisno na osnovu svih raspoloživih dokaza i činjenica.

 

6. Disciplinska i Apelaciona komisija NS FBiH su Halep Ameru izrekle sankcije zbog povreda propisa i neprovođenja odluka nadležnih organa koje je izvršio obnašajući dužnost dopredsjednika Nogometnog saveza Srednjobosanskog kantona/KSB kao jedne od članica NS FBiH a sve u skladu sa važećim odredbama DP NS/FS BiH, apsolutno ne ulazeći u prava i obaveze te način obavljanja dužnosti člana Izvršnog odbora NS/FS BiH u potpunosti poštujući sve važeće propise.

 

7. NS FBiH će nastaviti da provodi sve aktivnosti a u okviru nadležnosti koje su propisane Statutom NS FBiH, Statutom NS/FS BiH a sve u cilju da se nastavi pozitivni trend ozdravljenja cjelokupne nogometne organizacije u Bosni i Hercegovini.

 

8. NS FBiH želi istaknuti veoma uspješnu saradnju NS FBiH sa NS/FS BiH kao krovnom nogometnom organizacijom u Bosni i Hercegovini koja je u posljednjem periodu postigla izvanredne rezultate i stekla veliki ugled kod FIFA-e i UEFA-e, gdje u potpunoj koordinaciji i uz punu podršku NS FBiH želi nastaviti davati doprinos u ostvarivanju ciljeva popularizacije nogometa u BiH a isto tako i promocije bosanskohercegovačkog nogometa na svjetskoj pozornici. Ujedno je obaveza NS/FS BiH te svih članica NS/FS BiH ali i entitetskih saveza da omoguće pozitivan ambijent i sve potrebne uvjete za izvanredne rezultate naše Reprezentacije i u narednom periodu.