LISTA STRIJELACA m:tel Prve lige Federacije BiH
Mahmutović Selmir
NK Tošk
11
Jaganjac Maid
NK Bratstvo
11
Dizdarević Dino
NK Tošk
9
Tatar Kerim
FK Goražde
8
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
UFSIKS
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Aktivnosti NS FBiH


Održana sjednica Komisije za suce i suđenje NS FBiH


U prostorijama Nogometnog saveza Federacije BiH u Sarajevu, održana je sjednica Komisije za suce i suđenje NS FBiH i sastanak sa komesarima/ povjerenicima za suđenje Druge lige FBiH.

1. Izvršena je detaljna analiza suđenja te analiza obavljanja dužnosti posmatrača suđenja na utakmicama 13., 14. i 15. kola Prve lige Federacije BiH, sa detaljnim pregledom svih video zapisa i preciznim usaglašavanjem stavova svih članova Komisije, a sve u cilju postizanja regularnosti takmičenja, kvalitetnog suđenja i stavljanja u ravnopravan tretman svih klubova Prve lige FBiH.

 

 

 

2. Nakon detaljne i sveobuhvatne analize, a sa usaglašavanjem svih članova Komisije, Komisija za suce i suđenje NS FBiH izvršila je korekciju ocjena sudaca na sljedećim utakmicama:

 

13. kolo

 

NK „Bratstvo“-NK „Metalleghe BSI“ (glavni sudac)

 

HNK „Orašje“-NK „Jedinstvo“ (glavni sudac i sudac asistent)

 

NK „Gošk“-FK „Igman“ (sudac asistent)

 

FK „Rudar“-HNK „Branitelj“ (glavni sudac)

 

14. kolo

 

NK „Metalleghe BSI“-OFK „Gradina“ (suci asistenti)

 

HNK „Branitelj“-NK „Podgrmeč“ (glavni sudac i sudac asistent)

 

15. kolo

 

HNK „Orašje“- NK „Metalleghe BSI“ (glavni sudac)

 

 

Također, zbog propusta u ocjenjivanju i neadekvatnog opisa u izvještajima posmatrača suđenja sankcionisani su posmatrači suđenja Prve lige FBiH na sljedećim utakmicama:

 

 

13. kolo

 

NK „Gošk“-FK „Igman“

 

HNK „Orašje“-NK „Jedinstvo“

 

14. kolo

 

NK „Metalleghe BSI“-OFK „Gradina“

 

HNK „Branitelj“-NK „Podgrmeč“

 

 

3. Komisija je verificirala listu sudaca koji su uspješno položili dvije komisijske kontrole i stekli zvanje Entitetski sudac. Svečana dodijela diploma sucima bit će izvršena na narednom stručnom seminaru.

 

4. Komisija je održala sastanak sa komesarima/povjerenicima za suđenje Druge lige FBiH na kojem su prisustvovali komesar Druge lige FBiH grupa „Zapad“ Pilavić Zifet, povjerenik Druge lige FBiH grupa „Jug“ Markov Vinko i povjerenik Druge lige FBiH grupa „Sjever“ Zovkić Slavko. Izvršena je zajednička analiza rada komesara/povjerenika za suđenje Druge lige FBiH u jesenjem dijelu prvenstva, Komisija za suce i suđenje NS FBiH će sačiniti cjelokupan izvještaj za IO NS FBiH i predložiti prijedlog mjera za unaprjeđenje rada sudačkih organa u izvođenju takmičenja Druge lige FBiH.

Zaključeno je da su tehnički sekretari/tajnici Druge lige FBiH obavezni dostaviti video zapise sa utakmica Druge lige gdje su utvrđeni ozbiljniji propusti u suđenju i primjeni PNI te izvršeno značajnije korigiranje ocjena a stručna služba NS FBiH će izvršiti snimanje edukacijskih video materijala i to sve u cilju kvalitetne i stručne edukacije na seminarima pred početak drugog dijela takmičarske sezone 2014/2015.