LISTA STRIJELACA m:tel Prve lige Federacije BiH
Haračić Dženan
NK Jedinstvo
5
Jaganjac Maid
NK Bratstvo
5
Mahmutović Selmir
NK Tošk
5
Salihović Mirnes
FK Budućnost
5
Dizdarević Dino
NK Tošk
4
Gačan Faruk
FK Rudar
4
Kovač Mirza
NK Vis Simm Bau
4
Tatar Kerim
FK Goražde
4
Vladavić Alden
FK Radnik
4
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
UFSIKS
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Održana sjednica Komisije za suce i suđenje NS FBiH


Suđenje na Prvoj ligi FBiH prema pravilima


Komisija za suce i suđenje Nogometnog saveza Federacije BiH, 21.10.2015. godine u Sarajevu održala je redovnu sjednicu na kojoj je vršena analiza suđenja i rada posmatrača suđenja.

Vršena je detaljna analiza suđenja na utakmicama IX, X i XI kola Prve lige Federacije BiH, sa posebnim osvrtom na utakmice XI kola: NK "Zvijezda" - HNK "Orašje" i NK "Metalleghe BSI" - NK "Bratstvo", te je utvrđeno sljedeće:

 

Detaljnom analizom svih izvještaja, te detaljnim pregledom video zapisa sa utakmica XI kola Prve lige FBiH: NK "Zvijezda" - HNK "Orašje" i NK "Metalleghe BSI" - NK "Bratstvo" Komisija je utvrdila da su službena lica utakmica postupala u skladu sa Pravilima nogometne igre, te da su u svim situacijama dosljedno primjenjivala iste stavljajući sve ekipe u ravnopravan položaj i pružajući svim ekipama ravnopravne uslove za igru, uz konstataciju da službena lica svojim suđenjem nisu doprinjela nemilim događajima nakon završetka navedenih utakmica. 

 

Također, Komisija za suce i suđenje NS FBiH prigovore na suđenje NK "Zvijezda" Gradačac i NK "Bratstvo" Gračanica, kao i sve natpise u medijima smatra neosnovanim i neutemeljenim, te upućuje apel svim klubovima i sportskim djelatnicima da se posvete nogometnoj igri, unaprjeđenju iste, kao i organizaciji nogometnih manifestacija te da razloge rezultatskog neuspjeha i alibi neargumentovano ne pokušavaju pronaći u sucima i suđenju što je činjenično dokazano detaljnom analizom svih utakmica, a što je postala praksa među klubovima i sportskim radnicima. 

 

Komisija će sve one koji na bilo koji način pokušavaju omalovažiti rad Komisije, te sve one koji kroz medije vrše pritiske na službena lica shodno važećim pravilnicima predati daljim instancama na postupanje.

 

Komisija za suce i suđenje NS FBiH će svim klubovima omogućiti ravnopravne uslove za ostvarivanje sportskih rezultata na terenu, te svim klubovima Prve lige FBiH žele fer i sportsku borbu za pozicije na prvoligaškoj tablici.