LISTA STRIJELACA Prve lige Federacije BiH
Jaganjac Maid
NK Bratstvo
2
Salihović Mirnes
FK Budućnost
2
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
UFSIKS
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Upozorenje klubovima i ostalim učesnicima u takmičenju


Obaveza poštivanja Kodeksa o ponašanju


Upozoravaju se svi klubovi i ostali učesnici u takmičenju na obavezu poštivanja Kodeksa o ponašanju članova nogometne organizacije NS/FS BiH.

U povodu posljednjih javnih istupa u printanim i elektronskim medijima od strane nekoliko klubova Prve lige NS FBiH a gdje se u negativnom kontekstu navode tijela Nogometnog saveza Federacije, klubovi, službena lica ili sportski nogometni djelatnici te komentira suđenje uz upotrebu uvrjedljivog i klevetničkog jezika, ovim putem podsjećamo i upozoravamo sve klubove na obavezu poštivanja KODEKSA O PONAŠANJU članova nogometne organizacije NS/FS BiH (službeni glasnik NS/FS BiH - februara/veljače 2017. godine) koji je usvojen na sjednici Izvršnog odbora NS/FS BiH održanoj 24.01.2017. godine.

 

Slijedom prednjeg, klubovima je u skladu sa važećim pravilima omogućeno, te se pozivaju da sva svoja prava ostvaruju putem nadležnih organa i tijela Nogometnog saveza Federacije BiH ali i da se uzdrže od bilo kakvih javnih istupa koji su u suprotnosti sa Kodeksom o ponašanju i ostalim važećim propisima.

 

Izvršni odbor NS FBiH će u skladu sa svojim statutarnim nadležnostima i preko svojih tijela vršiti kontrolu i nadzor nad provođenjem propisa NS FBiH i NS/FS BiH u cilju postizanja regularnosti takmičenja i stavljanja u isti tretman svih klubova učesnika u takmičenju bez mogućnosti da budu privilegovani i favorizirani klubovi koji se ističu istupima u medijima a ne nastupima na utakmicama.

 

Izvršni odbor NS FBiH će pozorno pratiti sva dešavanja na svim utakmicama Prve lige NS FBiH u toku sezone 2016/2017 što se odnosi na primjenu svih propisa od strane službenih osoba NS FBiH, komisija direktno uključenih u izvedbu takmičenja ali i klubova učesnika u takmičenju i Izvršni odbor NS FBiH neće podleći pritiscima nijednog kluba niti medija kako bi neko od klubova dobio privilegiran status u odnosu na druge.

 

Obzirom da je shodno odredbama Statuta NS FBiH Izvršni odbor nadležan organ za rukovođenje svim takmičenjima u NS FBiH, insistirat će na dosljednoj primjeni pravila i propisa za sve učesnike u takmičenju, a od nadležnih disciplinskih tijela NS FBiH će zahtijevati sankcioniranje svih odgovornih koji ne budu primjenjivali važeće propise NS FBiH i NS/FS BiH pa tako i Kodeks o ponašanju članova nogometne organizacije.