LISTA STRIJELACA Prve lige Federacije BiH
Mašić Anes
NK Gošk
10
Vidović Antonio
HNK Orašje
10
Žerić Denis
FK Goražde
9
Bajić Kosta
NK Bratstvo
8
Haračić Dženan
NK Metalleghe BSI
8
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
UFSIKS
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Komisija za sudije izvršila pregled utakmice FK Goražde - FK Velež


Suđenje nije uticalo na rezultat, sa nekoliko grešaka


Komisija za suce i suđenje NS FBiH na vanrednoj sjednici održanoj u srijedu 13.03.2019. godine, na koju su pozvani i članovi Komiteta za suđenje NS/FS BiH, postupajući po žalbi FK Velež a na osnovu Pravilnika o sucima i suđenju NS/FS BiH izvršila je pregled cijelog toka utakmice 17. kola Prve lige FBiH: FK Goražde-FK Velež, koju su sudili: sudija Bajraktarević Kenan, asistenti: Grgić Mario, Jarić Filip, IV sudija Živković Ilija.

Nakon detaljnog, stručnog i objektivnog pregleda svih detalja utakmice, Komisija je zaključila da suđenje na pomenutoj utakmici nije direktno uticalo na rezultat i konačan ishod utakmice ali da je suđenje na utakmici odigranoj na teškom terenu i uz veliki naboj i medijski pritisak pratio i određeni broj grešaka sudačkog tima prvenstveno kod izricanja disciplinskih mjera i prekršaja, te ofsajd položaja kod asistenata sudije za što su isti ocijenjeni adekvatnom ocjenom od strane posmatrača suđenja a prema Uputstvu NS/FS BiH o ocjenjivanju sudaca.

 

 

Utvrđeni su sljedeći ključni momenti suđenja na pomenutoj utakmici i to:

 

1.  Postignuti pogodak FK Goražde je bio potpuno regularan.

2. Poništeni pogodak FK Velež zbog ofsajd položaja je opravdano poništen, odlukom suca asistenta koji je bio dobro pozicioniran.

3. Nije bilo dosuđenih kaznenih udaraca a ni propusta u tom segmentu suđenja.

4. Nije bilo disciplinske mjere- crvenih kartona, niti pogrešaka u tom segmentu suđenja.

5. Nije bilo dosuđenih prekršaja u blizini kaznenog prostora a niti propusta kod

dosuđivanja u toj zoni.

6. Glavni sudija utakmice po teškom terenu se dobro kretao i nalazio u blizini mjesta događaja kod svih ključnih momenata utakmice.

 

Komisija je na osnovu izvještaja utakmice, pregleda snimka cijelog toka utakmice i izvještaja supervizora prihvatila ocjene koje je sudačkom timu dao posmatrač suđenja te utakmice, na osnovu Uputstva o ocjenjivanju sa mogućnostima za poboljšanje suđenja.

 

Komisija nije podlegla medijskom pritisku, nije izvršila pregled i nije uzela u obzir video klipove sa pojedinih portala jer isti ne pokazuju objektivnu sliku svih situacija sa utakmice sa mogućnošću montiranja određenih situacija koje daju drugu sliku te situacije, već je izvršila neposredan pregled cijelog toka utakmice i detaljan pregled svake sporne situacije, a konstatirano je i kako je FK Velež imao nekoliko izglednih prilika za postizanje pogodaka, posebno u drugom dijelu utakmice.

 

Komisija za suce i suđenje NS FBiH zaključuje da je uprkos ogromnom medijskom pritisku izvršila potpuno objektivan pregled cijelog toka utakmice, te da na osnovu svega navedenog suđenje nije uticalo na rezultat i konačan ishod utakmice, ali da su postojale greške sa mogućnostima za poboljšanje suđenja.

 

U prilogu utakmica.