Vijesti

Miroslav Ćiro Blažević, trener FK "Sloboda"

Miroslav Ćiro Blažević nekadašnji selektor reprezentacije BiH i Hrvatske sa kojom ima osvojenu broncu na SP 1998. godine u Francuskoj sadašnji je trener FK "Sloboda", sa kojim je u konkurenciji sa NK "Jedinstvo", NK "Bratstvo" i FK "Rudar" za osvajanje prvog mjesta Prve lige FBiH i plasmana u Premijer ligu BiH.

1. Uzimajući u obzir dosadašnji dio prvenstva, kako Vi ocjenjujete kvalitet Prve lige Federacije BiH?

 

-  Obzirom da smo najbliži našim susjedima u Hrvatskoj, najbolje mogu napraviti komparaciju sa tamošnjom ligom. Usudit ću se i reći da kvalitetom nogometa ne zaostajemo ni malo, čak naprotiv. Iako naši susjedi imaju kvalitetniju infrastruktruru stadiona i bolje materijalne uvjete po kvaliteti nogometa smo mi možda u prednosti.

 

2. Kakav je, prema Vašem mišljenju kvalitet drugih klubova i igrača?

 

- Također, u organizaciji klubova i suđenja na utakmicama se možemo pohvaliti. Liga je na jednoj visokoj razini, mnogi klubovi su napravili veliki iskorak i treba se raditi da se to zadrži i u budućnosti. Do sada sam vidio zaista pregršt talentiranih igrača i svi znaju igrati. Ne bi bilo sa moje strane korektno sada spominjati imena da nekoga nenamjerno izostavim pa da se ne naljuti na mene.

 

3. Koliko Vam tim ljudi okupljenih oko Vas pomaže u uspješnom radu sa klubom?

 

- Svi u i oko FK "Sloboda" zaista rade velike stvari. Imamo osjećaj da je čitav grad, čitava regija stala iza nas i koliko su igrači na terenu zaslužni za postizanje uspješnih rezultata. Napravili smo nešto novo, imamo taj entuzijazam koji nas drži i treba to iskoristiti. Mi smo tu radi publike i zaista sam ponosan na to što činimo i na činjenicu što je sve više publike na stadionima u Prvoj ligi Federacije BiH.

 

4. Može li FK "Sloboda" na kraju sezone zauzeti prvo mjesto i plasirati se u Premijer ligu BiH?

 

- Da ne vjerujem u to odmah bi prestao raditi. Zato sam i došao u Tuzlu. Borit ćemo se do zadnjeg časa da vratimo Slobodu u Premijer ligu. Iako zaostajemo za vodećim nema predaje i opuštanja do kraja. Mnogi misle da nam je samo NK "Jedinstvo" jedini konkurent. To nije tako. Bratstvo je pobjedom protiv nas pokazalo da su izrazito kvalitetna ekipa, zatim tu je jedan skriveni konkurent kakanjski Rudar kome u goste dolazimo i mi i Jedistvo. 

 

5. Koja ekipa od nabrojane četiri ima najviše šansi za osvajanje prvog mjesta?

 

- Prvi kroz cilj će proći ekipa koja do kraja sezone bude imala konstantnu formu. Proći ćemo mi ako sve utakmice do kraja pobijedi, ali to niko ne može garantirati.

 

6. Šta uraditi na promociji i unapređenju takmičenja Prve lige FBiH i klubova iz Federacije BiH?

 

- Liga je medijski izuzetno dobro pokrivena, svi pričaju o nama prvoligašima. Klubovi to treba da iskoriste, da se uključimo svi u pronalasku sponzora i novaca koji će doći u klub. Ništa se ne može bez novaca. Treba i igrače stimulirati da se bore za klub i tako će nastaviti rast kvalitete lige i dolaska talentiranih igrača i dobrih trenera u klubove. Nastaviti raditi na tome da stvaramo darovite igrače, kojih zaista imamo mnogo, pa da radimo na njihovom razvoju i prodaji, ma koliko to tragično zvučalo, ali to je realnost današnjeg nogometa. Naravno svi trebamo nastaviti raditi u ovom kontinuitetu.