Vijesti

Zaključci sjednice Komisije za takmičenje NS FBiH

U prostorijama NS FBiH, 25.04.2014. godine održana je sjednica Komisije za takmičenje NS FBiH na kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

1. Izvršena je analiza zapisnika i izvještaja sa utakmicmaa XXI, XXII i XXIII kola Prve lige Federacije BiH. Komisija je konstatovala da su sve odigrane utakmice, shodno članu 71. Pravilnika o takmičenju registrirane postignutim rezultatima osim utakmica FK "Budućnost" - NK "Troglav", NK "Troglav" - NK "Podgrmeč" i FK "Rudar" - NK "Troglav, koje se shodno članku 67. Pravilnika o takmičenju registriraju službenim rezultatom (3:0) u korist FK "Budućnost", NK "Podgrmeč" i FK "Rudar". 

 

2. Komisija je evidentirala prijave delegata i službenih lica te iste proslijedila Disciplinskoj komisiji NS FBiH na razmatranje i dalje postupanje. 

 

Komisija je zaključila kako je utakmica 23. kola Prve lige FBiH: NK "Bratstvo" - NK "Jedinstvo" i pored uloženog napora organizirana sa propustima, te se cjelokupan spis predmeta prosljeđuje  Disciplinskoj komisiji na razmatranje i dalje postupanje.

 

3. Upozoravaju se klubovi Prve lige FBiH da, shodno Kodeksu ponašanja članova nogometne organizacije, članovi klubova i ostali nogometni/ fudbalski radnici ne mogu nakon utakmice davati uvredljive izjave za medije o sudijama i suđenju, kao i o radu ostalih službenih lica, na način koji šteti ugledu i ličnom integritetu službenih lica. Primjedbe na rad službenih lica na utakmici i radu organa koji donose odluke u vezi sa suđenjem i takmičenjem mogu se dostaviti u pismenoj formi rukovodstvu takmičenja i drugim nadležnim organima, u skladu sa važećim propisima NS FBiH i NS/FS BiH.

 

4. Upozoravaju se delegati Prve lige FBiH da su na organizacionom sastanku/ brifingu upozore predstavnike klubova da Klub, igrač ili nogometni/fudbalski radnik koji neovlašteno daje izjave za medije a davalac izjave nije demantovao svoju izjavu u javnim medijima u roku od 72 sata čini prekršaj iz člana 64. Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH.

 

5.Upozoravaju se svi klubovi Prve lige FBiH da su obavezni utakmice organizirati u skladu sa propisima i odlukama sa posebnom pažnjom na odluku IO NS FBiH o zabrani organiziranog odlaska navijača klubova Prve lige FBiH na sve gostujuće utakmice kao i upotrebu i isticanje navijačkih rekvizita gostujuće ekipe.

 

6. Zadužuju se članovi Komisije za takmičenje NS FBiH da do naredne sjednice sačine nacrt Propozicija takmičenja Prve i Druge lige Federacije BiH te kalendar takmičenja za natjecateljsku sezonu 2014/2015.