Vijesti

Održana sjednica Komisije za suce i suđenje

U prostorijama NS FBiH, 29.04.2014. godine, održana je sjednica Komisije za suce i suđenje NS FBiH na kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

1. Izvršena je detaljna analiza suđenja i rada posmatrača suđenja na utakmicama XXII, XXIII i XXIV kola Prve lige Federacije BiH, sa detaljnim pregledom video zapisa sa utakmica, a sve u cilju kvalitetnog suđenja na utakmicama Prve lige FBiH, stavljanja u ravnopravan položaj svih ekipa i postizanja potpune regularnosti natjecanja u Prvoj ligi.

 

2. Nakon detaljne i sveobuhvatne analize, a sa usaglašavanjem svih članova Komisije, Komisija za suce i suđenje NS FBiH izvršila je korekciju ocjena sudaca na sljedećim utakmicama;

 

22. kolo

FK "Sloboda" - NK "Gošk" (sudac asistent)

 

23. kolo

NK "Iskra" - HNK "Čapljina" (glavni sudac)

 

HNK "Orašje" - FK "Igman" (glavni sudac)

 

24. kolo

NK "Jedinstvo" - NK "Gošk" (glavni sudac i sudac asistent)

 

Također, zbog propusta u ocjenjivanju i neadekvatnog opisa u izvještajima posmatrača suđenja sankcionisani su posmatrači suđenja Prve lige FBiH na sljedećim utakmicama:

 

22. kolo

FK "Sloboda" - NK "Gošk"

 

23. kolo

NK "Iskra" - HNK "Čapljina"

HNK "Orašje" - FK "Igman"

 

24. kolo

NK "Jedinstvo" - NK "Gošk"

 

3. Komisija je verificirala rezultate vanrednog fitnes testa, koji je održan 23.04.2014. godine na stadionu "Asim Ferhatović- Hase" pod stručnim nadzorom Fakulteta za sport u Sarajevu.

Komisija je konstatovala kako su svi suci pristupili kontrolnom fitnes testu osim sudaca Bubalo Silvia, Kožul Josipa, Karačić Darija i Kečo Tarika koji su opravdali nepristupanje kontrolnom fitnes testu.

 

4. Komisija je verificirala polaganje pismenog dijela ispita za sticanje zvanja Entitetski sudac, koji je održan 23.04.2014. godine u hotelu "Sunce" u Vogošći.

Konstatovano je kako je pismenom dijelu ispita pristupilo 11 kandidata od 13 prijavljenih, te da su svi prisutni kandidati uspješno položili pismeni dio ispita. 

 

5. Predsjednik i dopredsjednik Komisije izvršili su delegiranje sudaca i posmatrača suđenja XXV, XXVI i XXVII kola Prve lige FBiH.