Vijesti

Nikad kvalitetnije natjecanje u ligama Federacije BiH

Izvršni odbor NS Federacije BiH u takmičarskoj sezoni 2014/2015 maksimalnu pažnju je posvetio natjecanju u svim ligama Federacije BiH. Tako je pred početak takmičarske sezone doneseno niz odluka u vezi Prve lige FBiH, Druge lige FBiH grupa „Centar“, „Zapad“, „Sjever“ i „Jug“, Omladinske lige BiH grupa „Centar“ i „Jug“, Ženske nogometne lige FBiH i Futsal lige FBiH.

Izvršni odbor Nogometnog saveza Federacije svim kapacitetima učestvuje u svim ligama u Federaciji BiH i pridaje maksimalnu pažnju u organiziranju svih natjecanja. Pred početak takmičarske sezone 2014/2015 godine Izvršni odbor donio je odluku da se na svim natjecanjima u Federaciji BiH implementira COMET informacioni sistem.

 

Takva odluka zahtjevala je niz aktivnosti. Svi klubovi su vrlo ozbiljno pristupili tome, osigurali su potrebnu tehničku opremu, a Komisije i Sekretarijat NS FBiH izvršili su kvalitetnu obuku službenih lica. Sve odluke dale su rezultata te već na startu sezone s ponosom možemo reći da natjecanje u ligama FBiH nije bilo nikada kvalitetnije“- kazao je predjednik NS Federacije BiH Mato Jozić.

 

 

- Koje su to pozitivne promjene u odnosu na prethodne sezone?

 

Izmjena u sistemu Kup natjecanja, uvođenje Comet sustava na sve lige, poboljšana je kvaliteta suđenja, podmlađene su liste službenih osoba, uvedene su dodatne mjere osiguranja na utakmicama, odluka o Kodeksu ponašanja, snimanje utakmica od strane neovisne agencije je u mnogome utjecalo na regularnost takmičenja samo su neke od značajnih odluka.

 

Potvrda tome jeste da Prva liga Federacije BiH je sve više medijski praćena, mnogo je više gledalaca na utakmicama nego prethodnih sezona, klubove vode istaknuta trenerska imena, mnogo je mladih igrača ali i onih koji iza sebe imaju premijerligaško pa čak i internacionalno igračko iskustvo.

 

- Kakva je saradnja Nogometnog saveza FBiH sa kantonalnim/županijskim savezima?

 

NS FBiH je u okvirima Statutom NS FBiH ali i statutima svih kantonalnih/županijskih saveza propisanih nadležnosti dužan da prati i nadzire funkcioniranje svih 10 svojih članica-k/ž saveza. Dobra saradnja i pravovremena razmjena informacija i odluka sa kantonalnim/županijskim savezima i krovnim Savezom je primaran zadatak Izvršnog odbora NS FBiH, a sve u cilju unaprijeđenja nogometa u BiH. Svojim odlukama želimo unaprijediti rad svakog k/ž saveza, pa su tako iz budžeta Saveza izdvojena značajna financijska sredstva za razvoj omladinskog i ženskog nogometa.

 

- Saradnja sa Nogometnim/fudbalskim savezom BiH?

 

NS FBiH želi istaknuti veoma uspješnu saradnju NS FBiH sa NS/FS BiH kao krovnom nogometnom organizacijom u Bosni i Hercegovini koja je u posljednjem periodu postigla izvanredne rezultate i stekla veliki ugled kod FIFA-e i UEFA-e, gdje u potpunoj koordinaciji i uz punu podršku NS FBiH želi nastaviti davati doprinos u ostvarivanju ciljeva popularizacije nogometa u BiH a isto tako i promocije bosanskohercegovačkog nogometa na svjetskoj pozornici. Ujedno je obaveza NS/FS BiH te svih članica NS/FS BiH ali i entitetskih saveza da omoguće pozitivan ambijent i sve potrebne uvjete za izvanredne rezultate naše Reprezentacije i u narednom periodu.

 

 

- Koje su dalje „akcije“ Izvršnog odbora NS FBiH?

 

NS FBiH je najviše ponosan na činjenicu da je bio važan kotač u osnivanju ženske kadetske reprezentacije BiH, jer je kroz svoje turnire i manifestacije pružio tim djevojkama i klubovima šansu da pokažu svoje znanje na travnjaku. Sada se to isto radi sa selekcijom pionirki. Razvoj nogometa je primarni cilj rada Nogometnog saveza Federacije.

 

Na posljednjoj sjednici Skupštine NS FBiH pokrenuto je pitanje reorganizacije takmičenja Druge lige FBiH, pa će s tim u vezi naše sve naredne akcije biti usmjerene ka rješavanju te problematike uz naravno rješavanje svih tekućih pitanja kao i nastavak podizanja kvalitete svih takmičenja u Federacije BiH“, rekao je predsjednik NS FBiH Mato Jozić.