Vijesti

Uspješno završen seminar za suce Prve lige FBiH

Proteklog vikenda (20.,21. i 22.02.2015. godine) u Makarskoj uspješno je završen trodnevni seminar za suce "A" i "B" liste Prve lige Federacije BiH.

Seminar je organizirao i sproveo Nogometni savez Federacije BiH i Komisija za suce i suđenje NS FBiH u saradnji sa Komitetom za sudije i suđenje i Odjelom za sudije i suđenje NS/FS BiH.

 

Sucima je na trodnevnom seminaru prezentovan niz stručnih predavanja sa stručnim predavačima iz NS FBiH i NS/FS BiH.

 

Pored redovne analize suđenja sa detaljnim pregledom video zapisa sa utakmica Prve lige FBiH, Druge lige FBiH i BH Telecom Premijer lige i opisa spornih situacija, sucima su održana predavanja sa temama "Integritet takmičenja“ sa stručnim predavačem Andrijanić Goranom, "Izmjene i dopune pravilnika“ sa predavačem prof. dr. Hašić Enesom.

 

Također, sudije Prve lige Federacije BiH imali su priliku vršiti analizu video klipova dostavljenih iz FIFA-e i UEFA-e sa predavačima iz Odjela i Komiteta za suđenje NS/FS BiH, te sa UEFA predavačem Alanom Snoddyem.

 

Pripreme za fitnes i fitnes test održan je pod stručnim nadzorom Fakulteta za sport u Sarajevu, a svi suci Prve lige FBiH su u teškim vremenskim uslovima uspješno apsolvirali testiranje i pokazali da fizički spremni ulaze u drugi dio takmičarske sezone.

 

Po prvi put održana su zajednička predavanja sa sucima Prve lige RS, koji su u istom periodu boravili u Makarskoj.

 

U Makarskoj, sa sucima Prve lige FBiH trodnevnom seminaru prisustvovala su i četiri suca sa Druge lige Federacije BiH koji se nalaze u talent i mentor programu.

 

Seminar u Makarskoj protekao je u najboljem redu i izazvao je pozitivne reakcije kod svih učesnika seminara.