Vijesti

Nogometašice Željezničara 2011 jesenje prvakinje Prve ženske lige Jug

U takmičenju Prve ženske nogometne lige Federacije BiH grupa "Jug" titula jesenjeg prvaka pripala je ŽNK "Željezničar 2011" iz Bosanske Krupe.

Nogometašice Željezničara su nakon sedam odigranih kola ostvarile bilans od pet pobjeda, dva nerješena rezultata, te su bez poraza osvojile 17 bodova, isto koliko i drugoplasirani ŽNK "Iskra" Bugojno, ali zbog bolje gol razlike ŽNK "Željezničar" zauzima prvo mjesto. 

 

Najveću pobjedu Krupljanke su ostvarile u IV kolu, kada su u Ljubuškom savladale ekipu Sloge rezultatom 8:0. 

 

Prva golgeterka tima je Goretić Samira, koja je  od ukupnih 34 ekipna gola postigla 15 golova za svoj tim, te je druga na ukupnoj listi strijelaca grupe "Jug". Epitet najbolje golgeterke ove jeseni pripao je Bašić Esmeraldi iz ŽNK "Iskra" kojaje postigla 16 zgoditaka.

 

U prosjeku najmlađa ekipa lige je ŽHNK "Čapljina" čiji izbroj godina iznosi 15,2, dok su najiskusnije nogometašice ŽNK "Široki Brijeg" sa prosjekom godina 18,7. Inače, ukupni prosjek godina Prve ženske lige Jug je 17,2. 

 

Utakmice su bile nešto posjećenije nego što je to slučaj bio na Sjeveru. Prvu žensku ligu FBiH grupa Jug, ove polusezone je pratilo 2140 gledalaca, a najveću posjećenost imao je ŽNK "Sloga" Ljubuški. 

 

Na 28 utakmica nogometašice Želje su postigle 34 gola uz sedam primljenih, te su najefikasnija ekipa lige. Ukupno svi timovi ove jeseni postigli su ukupno 152 gola, ili 5,4 po utakmici.  Najefikasnije je bilo prvo kolo, kada je na četiri utakmice postignuto čak  38 golova.

 

U Prvoj ženskoj ligi "Jug" 15 puta su pobjedu ostvarile domaće ekipe što iznosi 53,6 %, 9 puta su slavili gosti što je 32,1 %, dok su 4 takmice završene bez pobjednika što iznosi 14,3 %.

 

NS Federacije BiH svim klubovima čestita na uspješnoj polusezoni, te svima želi mnogo sreće u drugom dijelu prvenstva.