Vijesti

Irfan Durić novi predsjednik NS Federacije BiH, Slaven Garić dopredsjednik

U Sarajevu je danas (24.10.2016. godine) održana sjednica izborne Skupštine Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Shodno utvrđenoj Mapi puta za provođenje izbornih aktivnosti u NS BiH u 2016. godini, održana je redovna izborna Skupština NS Federacije BiH. Od 40 delegata Skupštini je prisustvovalo 39 delegata.

 

Skupština je organizirana na potpuno transparentan način, a u skladu sa odredbama Statuta NS FBiH i Poslovnika o radu Skupštine NS FBiH. 

 

Izbori tijela NS FBiH i NS/FS BiH izvršeni su tajno, kako to propisuje Statut NS FBiH, a pod nadzorom Izborne komisije NS FBiH koja je provodila nadzor nad cjelokupnim izbornim procedurama uz provjeru ispunjavanja svih uvjeta za sve predložene kandidate i potpuno transparentan rad prilikom provođenja izbora na sjednici Skupštine. 

 

Sjednici Skupštine prisustvovali su predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić, dopredsjednik Ivan Beus i generalni sekretar NS/FS BiH Jasmin Baković, a priprema, organizacija i provođenje sjednice Skupštine i transparentan način rada i glasanja okarakterisana je kao najuspješnija sjednica Skupštine.   

 

Sjednicu Skupštine otvorio je dosadašnji predsjednik NS FBiH Mato Jozić, koji se zahvalio svim prisutnim na dosadašnjem povjerenju istaknuvši da je u prethodnom periodu ostvaren vidan napredak u funkcionisanju NS FBiH, te da je učinjeno mnogo pozitivnih stvari za napredak nogometa u Federaciji BiH.

 

Potom su razrješeni dužnosti dosadašnji delegati Skupštine NS FBiH, te je verificiran novi saziv delegata i zamjenskih delegata Skupštine, izabranih na skupštinama kantonalnih/županijskih saveza. 

 

Izabran je novi saziv Izvršnog odbora NS FBiH za mandatni period 2016-2020, koji čine:

 

- Irfan Durić

- Slaven Garić

- Mirsad Drljević

- Branimir Oreč

- Samir Ćemalović

- Stipe Vukadin

- Hamdo Spahić

- Iljo Dominković

- Suad Spahić i 

- Ibrahim Lapandić

 

Za novog predsjednika NS Federacije BiH, za novi mandatni period  jednoglasno je izabran Irfan Durić iz Cazina (NS USK), koji je prethodno obnašao dužnost dopredsjednika Saveza, dok je za dopredsjednika NS FBiH također jednoglasno izabran Slaven Garić iz Viteza (NS SBK/KSB), dosadašnji član Izvršnog odbora.

 

Nakon što je izabran za novog predsjednika NS FBiH, Irfan Durić se zahvalio na punoj podršci svim delegatima i svim kantonalnim/županijskim nogometnim savezima i dodao:

 

"Nogometni savez Federacije BiH će i u narednom periodu, kao i do sada, zajedno sa Nogometnim/fudbalskim savezom BiH biti nosilac razvoja nogometa u FBiH i BiH. Naravno, obaveza nam je da nastavimo sa tradicijom razvoja i promocije omladinskog i ženskog nogometa u BiH i stvaranje budućih reprezentativaca kroz različite turnire i manifestacije u organizaciji NS FBiH" - istakao je Irfan Durić

 

Izabrana su i pravna tijela NS FBiH za novi mandatni period: 

 

Disciplinska komisija: Sijerčić Emir, Filipović Ivo, Kotlo Edin i Tomić Josip.

Apelaciona komisija: Novak Milka, Hujić Emir, Bešić Hamza i Brnić Vatroslav.

Tužioci NS FBiH: Šimić Mladen i Husić Muhamed.

 

Pored toga, Skupština NS FBiH izabrala je delegate i zamjenske delegate Skupštine NS/FS BiH, te kandidate za članove Izvršnog odbora NS/FS BiH i  pravna tijela NS/FS BiH. 

 

Kandidati za članove Izvršnog odbora NS/FS BiH su: Jozić Mato, Barukčić Marko (NS PŽO),  Peštalić Nurdin, Kukuruzović Mirsad (NS TK), Begagić Muhamed, Heleg Mirsad (NS ZDK), Raščić Muhidin, Imamović Samir (FS BPK), Sarajčić Midhet, Basara Dino (NS SBK/KSB), Beus Ivan, Margeta Mladen (NS HNK/Ž), Bevanda Josip i Soldo Dragan (ŽNS ZH), Begić Elvedin, Džindo Adnan (FS KS), Perić Ivan i Ivković Branko (ŽNS HB). Obzirom da je Durić Irfan izabran za predsjednika NS FBiH, shodno odredbama Statuta NS/FS BiH automatizmom postaje član Izvršnog odbora NS/FS BiH ispred NS USK, a kandidati za zamjenskog člana IO NS/FS BiH su Badić Seadin i Demirović Irfan.

 

 

Nogometni savez Federacije BiH svim novoizabranim članovima želi mnogo sreće i uspjeha u narednom radu.