Vijesti

Obaveze klubova pred nastavak takmičenja u Prvoj ligi FBiH

Komisija za takmičenje NS FBiH razmatrala je pitanje obaveza klubova Prve lige FBiH pred početak drugog dijela prvenstva, a koje proizilaze iz takmičenja.

 Svi klubovi prije nastavka takmičenja Prve lige Federacije BiH i odigravanja utakmice 16. kola obavezni su: 

 

- U nadležnom registracionom savezu provjeriti da li su svi igrači ispravno registrirani;

 

- Putem COMET informacionog sistema i registracionog saveza provjeriti da li su u COMET sistem upisani svi igrači kluba;

 

- Provjeriti da li svaki igrač ima potpisan i ovjeren amaterski ili profesionalni ugovor, kako to nalažu Propozicije takmičenja;

 

- U igračkoj legitimaciji provjeriti da li su ovjerene članarine za svakog igrača;

 

- Izvršiti ljekarske preglede prema važećim propisima i upisati ih u igračku legitimaciju svakog igrača;

 

- Osigurati validne takmičarske trenerske PRO ili A akreditacije za 2017. godinu za sve trenere (izdaje Centar za edukaciju NS/FS BiH);

 

- Ukoliko je došlo do izmjena u odnosu na prvi dio sezone potrebno je osigurati validne akreditacije za predstavnika kluba, komesara bezbjednosti, ljekara i fizioterapeuta za sezonu 2016/2017 (izdaje NS FBiH);

 

- Blagovremeno izvršiti najavu utakmica kod nadležnog MUP-a;

 

- Organizirati redarsku službu (zaštitarsku agenciju ili osposobljene redare) sa preciznim podacima za svakog od njih;

 

- Izvršiti uplatu drugog dijela kotizacije (5.000 KM) i disciplinskih mjera (prema odluci Disciplinske komisije NS FBiH).

 

Na klupi kluba Prve lige FBiH mogu sjediti glavni trener i treneri samo sa validnom „PRO“ ili „A“ TAKMIČARSKOM trenerskom AKREDITACIJOM Centra za edukaciju NS/FS BiH kao dozvolom za rad za 2017. godinu. „B“ i „C“ TAKMIČARSKA AKREDITACIJA Centra za edukaciju kadrova NS/FS BiH ne vrijedi za utakmice Prve lige FBiH. Klubovi Prve lige FBiH obavezni su na svim utakmicama prijaviti u zapisnik minimalno jednog trenera sa odgovarajućom trenerskom akreditacijom, koji će za vrijeme utakmice obavljati dužnost u tehničkom prostoru.

 

Za vrijeme odigravanja prvenstvenih utakmica u stadionu, pored terena za igru, u tehničkom prostoru mogu se nalaziti lica akreditovana od strane NS FBiH i koja ispunjavaju kriterije u postupku licenciranja za takmičenje Prve lige FBiH.

 

  • PREDSTAVNIK KLUBA u odijelu (sa kravatom ili ne, uz vidno istaknutu akreditaciju izdatu od NS FBiH)

  • GLAVNI TRENER sa „PRO“ takmičarskom akreditacijom Centra za edukaciju kadrova N/FS BiH u odijelu ili trenerci kluba

  • DVA POMOĆNA TRENERA sa „PRO“ ili „A“ takmičarskom akreditacijom Centra za edukaciju kadrova NS/FS BiH u trenerci kluba

  • igrači u sportskoj opremi sa markerima

  • ljekar kluba u odijelu ili trenerci (uz vidno istaknutu akreditaciju)

  • fizioterapeut u trenerci kluba (uz vidno istaknutu akreditaciju)

 

Sva nova službena lica koja ne posjeduju validnu takmičarsku akreditaciju za dobijanje iste potrebno je da prisustvuju seminarima za službene predstavnike klubova Druge lige FBiH u sljedećim terminima:

 

Subota 04.03.2017. godine – Sarajevo (hotel „Sunce“ Vogošća) u 11:00 sati;

Nedjelja 05.03.2017. godine – Livno (hotel „Park“) u 14:00 sati;

Ponedjeljak 06.03.2017. godine – Bihać (hotel „Park“) u 14:00 sati;

Četvrtak 09.03.2017. godine – Lukavac (hotel „Senad od Bosne“) u 14:00 sati

 

Prema važećim odlukama i propisima, klubovi su uplatu kotizacije i kazni prema odluci Disciplinske komisije bili dužni izvršiti 15 dana prije početka prvenstva.


Shodno Propozicijama takmičenja NS FBiH, delegat utakmice 16. kola Prve lige u sezoni 2016/2017 obavezan je na brifingu pred utakmicu IZVRŠITI PROVJERU uplate kotizacije kao i uplate dugovanja po izrečenim disciplinskim mjerama, shodno evidenciji NS FBiH.

 

Ukoliko klubovi ne prilože dokaz o uplati kotizacije i dugovanja po disciplinskim mjerama u cijelosti, delegat neće dozvoliti da se utakmica odigra, o čemu će odmah obavijestiti Komisiju za takmičenje NS FBiH. Suspenzija se odnosi i na dugovanja prema službenim licima.

 

Imajući u vidu navedeno, klubovi su obavezni dokaz o uplati finansijskih dugovanja (kotizacija, disciplinske kazne i dugovanja prema službenim osobama) na brifingu pred utakmicu 16. kola Prve lige FBiH javno pokazati i dostaviti delegatu utakmice. Prethodno po izvršenoj uplati, potrebno je kopiju uplatnice dostaviti putem telefaxa u Sekretarijat NS FBiH.