Vijesti

Uspješno održani seminari za posmatrače suđenja, suce, delegate i trenere Prve lige FBiH

Proteklog vikenda (17/18.02.2018. godine) organizirani su redovni zimski seminari za posmatrače suđenja, suce "A" i "B" liste, delegate i trenere Prve lige Federacije BiH.

Seminar za posmatrače suđenja i suce "A" i "B" liste održan je u organizaciji NS FBiH i Komisije za suce i suđenje u subotu i nedjelju u Trening centru reprezentacije BiH u Zenici.

 

Posmatračima suđenja i sucima održana su stručna predavanja na teme "Integritet takmičenja", "Uputstvo o ocjenjivanju sudaca" te "Sprečavanje obečavajućeg napada i izgledne prilike za postizanje pogotka" sa stručnim predavačima Osmanović Adijem iz pravnog sektora NS/FS BiH te direktorom takmičenja NS/FS BiH Pilav Elmirom.

 

Komsiija za suce i suđenje NS FBiH zajedno sa sucima i posmatračima suđenja Prve lige FBiH izvršila je detaljnu analizu takmičenja sa pregledom video snimaka sa utakmica Prve lige Federacije BiH, gdje su svim učesnicima seminara jasno prikazane sve situacije koje je komisija na redovnim sjednicama analizirala i donosila odluke u skladu sa važećim propisima.

 

Drugog dana seminara stručni tim Fakulteta za sport izvršio je provjeru fizičkih normi suadaca "A" i "B" liste Prve lige FBiH. Zaključeno je da suci spremni dočekuju drugi dio sezone, a za suce koji nisu zadovoljili na YO-YO testu bit će organizirana ponovna provjera fizičkih normi. Također, sucima je održano predavanje na temu "Postavljanje i pozicioniranje sudaca" nakon čega su od strane Komisije za suce i suđenje dobili decidno uputstvo za obavljanje službene dužnosti u drugom dijelu sezone.

 

Pored navedenog, u subotu 17.02.2018. godine, u hotelu "Sunce" u Vogošći, održan je redovni seminar sa delegate Prve lige FBiH i seminar/akreditiranje trenera klubova Prve lige FBiH, te Prve i Druge ženske lige FBiH. 

 

Seminar delegata održan je u organizaciji Komisije za takmičenje NS FBiH, a nakon izvršene analize takmičenja i rada delegata u prvom dijelu sezone, Komisija je sačinila detaljno uputstvo za obavljanje delegatske dužnosti koje je prezentirano svim delegatima, kao i nadogradnja Comet informacionog sistema.

 

Seminar/akreditovanje trenera klubova Prve lige FBiH, te klubova Prve i Druge ženske lige FBiH održan je u organizaciji NS Federacije BiH i Centra za edukaciju kadrova NS/FS BiH. Seminaru je prisustvovalo 82 trenera kojima su održana predavanja na teme "Modeli igre", "Dijagnostički i trenažni modeli u nogometu" te "Funkcionalni trening".

 

Svi održani seminari ocijenjeni su kao veoma uspješni, te je zaključeno da sva službena lica kao i treneri spremni ulaze u nastavak takmičarske sezone 2017/2018.