Vijesti

Utakmica odluke će biti u četvrtom kolu protiv Olimpika

FK Velež Mostar osvojio je titulu jesenjeg prvaka Prve lige FBiH. U 15 odigranih kola, nogometaši Veleža postigli su 43 pogotka, a čak 18 golova postigao je Fajić Nusmir što ga svrstava na prvo mjesto ljestvice najboljih strijelaca Prve lige FBiH.

Prvi ste strijelac jesenjeg dijela Prve lige FBiH. Možete li dati osvrt na prvi dio takmičarske sezone?

 

- Na početku sezone zacrtali smo sebi jasan cilj, a to je Premijer liga BiH. Dobro smo odradili pripremni period, atmosfera u i oko ekipe je bila na visokom nivou, tako da se sve to odrazilo na dobre igre i odlične rezultate tokom cijelog jesenjeg dijela prvenstva. Iako smo polusezonu završili bez poraza, ostaje žal za nekim bodovima, kao što su dva boda protiv Metalleghea. Ali, sve u svemu, možemo biti zadovoljni na kraju polusezone sa postignutim rezultatom. Teren je pokazao da smo najbolja ekipa i da smo potpuno zasluženo na prvom mjestu.

 

S obzirom da ste igrali u Premijer ligi BiH i u inostranstvu, kako ocjenjujete kvalitet Prve ligi FBiH?

 

- Pa sigurno da Prva liga još uvijek nije na nivou Premijer lige BiH, a da ne govorim o inostranstvu. Ali je dosta kvalitetna liga. Ima tu veoma dobrih klubova. Najveći problem je infrastruktura, ali našim klubovima sigurno nije lako da u uslovima kada se jedva pronalaze sredstva za koliko toliko normalno fukcioniranje, u isto vrijeme ulaže i u infrastrukturu. Iskreno se nadam da će u narednom periodu i ona napredovati, kako bi što više igrača imalo priliku za dokazivanjem, te da bude dobra podloga i priprema za Premijer ligu BiH.

 

Može li FK Velež kraj sezone dočekati na prvom mjestu i koji će biti odlučujući faktori u tome?

 

- Pa sigurno da možemo. Prvi preduslov je da nastavimo raditi i igrati kao u jesenjem dijelu sezone. Klub će vjerovatno pojačati igrački kadar pred početak proljetnog dijela prvenstva, tako da se nadam da ćemo na kraju sezone slaviti promociju u Premijer ligu BiH. Ako u svaku utakmicu uđemo sa maksimalnim zalaganjem, i uz veliku podršku naših navijača, siguran sam da nećemo ispustiti prvo mjesto

 

 

Ko vam može biti najveći konkurent u borbi za prvo mjesto ?

 

- Pa trenutna tabela pokazuje da će to biti Olimpik, koji se neće tek tako predati u proljetnom dijelu prvenstva i sigurno da će učiniti sve što je u njihovoj moći da nas zaustave u pohodu na Premijer ligu. Međusobni duel na Otoci u četvrtom kolu proljetnog dijela prvenstva će dati odgovor na mnoga pitanja. Ta utakmica bi mogla biti odlučujuća.

 

Koliko Nusmir Fajić može još postići golova do 30. kola?

 

- Na početku sezone sam prognozirao da ću na kraju sezone imati 20 golova. Na kraju proljetnog dijela sam na brojci 18, tako da navedenu brojku neće biti problem dostići. Sigurno da su mom učinku uveliko pomogli moji saigrači koji su me „hranili“ dobrim loptama, a istina je da se nisam baš napromašivao kroz sezonu. Iz ove perspektive, sigurno da bi sa 30 golova na kraju sezone bio zadovoljan. Ali, najvažnije je da ekipa nastavi sa dobrim igrama i pobjedama, te da na kraju zajedno sa svojim vjernim navijačima, koji nas prate na svakom stadionu, proslavimo ulazak u Premijer ligu BiH.