Vijesti

Ugovor sa m:telom isključivo u interesu klubova

Ugovor NS FBiH i m:tela sa statusom generalnog sponzora m:tel Prve lige FBiH zaključen je na tri takmičarske sezone i za taj period klubovima će od m:tela pripasti gotovo 600.000 KM.

Povodom informacija objavljenih u medijima kao i dopisa klubova m:tel Prve lige FBiH a vezano za realiziranje ugovornih obaveza iz zaključenog ugovora sa firmom m:tel, NS FBiH informira javnost o sljedećem:

 

-Nogometni savez Federacije BiH i firma m:tel 13.08.2020. godine zaključili su sponzorski ugovor o sponzoriranju m:tel Prve lige Federacije BiH i to za tri takmičarske sezone.

 

-Sponzorskim ugovorom firmi m:tel je osiguran status generalnog sponzora m:tel Prve lige FBiH, a klubovima ostaje otvorena mogućnost zaključivanja bilo kojih drugih sponzorskih ugovora.

 

-Ugovorena cijena za pružanje reklamno-propagandnih usluga i ustupanje prava emitiranja utakmica m:tel Prve lige FBiH za jednu takmičarsku sezonu iznosi 195.000 KM što za tri sezone ugovora iznosi gotovo 600.000 KM.

 

-Ugovor NS FBiH sa firmom m:tel, kao i ugovor drugog entitetskog saveza o sponzoriranju prvih entitetskih liga sastavni su dio ugovora koji je Nogometni/Fudbalski savez BiH zaključio sa m:telom na tri godine i NS FBiH ga je podržao u cilju stvaranja pozitivnog sportskog ambijenta u Bosni i Hercegovini rukovodeći se činjenicom da će klubovima biti osigurana značajna finansijska sredstva koja prethodnih godina nisu imali priliku uživati.

 

-Značajno je istači da je cjelokupan iznos finansijskih sredstava iz ugovora sa m:telom predviđen isključivo za podmirenje troškova klubova u takmičenju m:tel Prve lige FBiH.

 

-Ugovor je zaključen prvenstveno iz razloga da se klubovima osigura finansijska potpora u takmičenju, a firma m:tel je prvi generalni sponzor takmičenja m:tel Prve lige FBiH od kako se organizira to takmičenje i NS FBiH iskazuje zahvalnost m:telu za ponuđenu a zatim i ugovorenu saradnju i podršku.

 

-NS FBiH je odmah po zaključenju ugovora sa dužnom pažnjom ispunio svoje obaveze, ostvario uspješnu saradnju sa m:telom i blagovremeno obavijestio klubove m:tel Prve lige FBiH o obavezama koje prema ugovoru trebaju izvršiti klubovi a odnose se na brendiranje i isticanje logotipa m:tela.

 

-Sastavni dio ugovora sa m:telom je preuzimanje TV prava koja prema Statutu NS FBiH pripadaju Nogometnom savezu FBiH kao organizatoru takmičenja m:tel Prve lige FBiH, te će utakmice nakon u proteklim sezonama uspješno realiziranim TV direktnim prijenosima na City TV, u direktnim TV prijenosima biti emitirane na Arena sport TV sa velikom gledanošću u šest država bivše Jugoslavije.

 

-NS FBiH je spreman svim svojim kapacitetima poduzimati naredne korake u osiguranju boljih uslova za takmičenje  u m:tel Prvoj ligi FBiH što podrazumijeva i iznalaženje dodatnih finansijskih sredstava u cilju pružanja što veće potpore klubovima uključenim u takmičenje. NS FBiH će takođe poduzimati mjere na podizanju organizacionog nivoa i kvaliteta takmičenja u m:tel Prvoj ligi FBiH za što je neophodna nesebična i iskrena podrška svih klubova.

 

-U cilju upoznavanja klubova sa odlukama o raspodjeli sredstava iz ugovora sa m:telom i prevazilaženja svih eventualnih nejasnoća, NS FBiH će u narednom periodu održati sastanak sa predstavnicima klubova m:tel Prve lige FBiH.