Vijesti

FOTO: Seona, Čelik, Bratstvo i Klis prvaci Druge lige Federacije BiH

Proteklog vikenda (03/04.06.2023. godine) završeno je takmičenje u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine za takmičarsku sezonu 2022/2023.

Prvaci Druge lige Federacije BiH po grupama su:

 

FK SEONA – Druga liga FBiH grupa Sjever

NK ČELIK Zenica – Druga liga FBiH grupa Centar

GNK BRATSTVO Bosanska Krupa – Druga liga FBiH grupa Zapad i

FK KLIS Buturović Polje – Druga liga FBiH grupa Jug

 

FK Seona je takmičenje Druge lige FBiH grupa Sjever završio sa 64 osvojena boda, devet više od drugoplasirane ekipe FK Mladost Kikači, a slijede ih FK Bosna Mionica sa 53, NK Svatovac Poljice sa 51 te FK Gornji Rahić sa 50 osvojenih bodova.

Prvak Druge lige FBiH grupa Sjever ove takmičarske sezone upisao je 20 pobjeda, četiri neriješena rezultata i šest poraza te su momčad koja je ove sezone primila najmanje pogodaka. NK Svatovac Poljice je najefikasija ekipa lige. Igrači Svatovca su ove sezone postigli 88 golova.

Za šampionsku momčad ove sezone nastupalo je 28 igrača a najviše nastupa imaju Malkić Edin koji je odigrao 2489 minuta te Armin Delić koji je odigrao 2441 minutu.

Najbolji strijelci Druge lige FBiH grupa Sjever su Hasić Amar (FK Mladost K.), Suljić Elvin (FK Bosna K.), Mustafić Eldin (FK Seona), Krajišnik Benjamin (NK Svatovac)....

Stadion kluba koji je ostvario plasman u kvalifikacije, FK Gornji Rahić, je najposjećeniji stadion ove takmičarske sezone u Drugoj ligi FBiH grupa Sjever. Utakmice u Gornjem Rahiću pratilo je 6.880 gledalaca. Drugi najposjećeniji stadion je stadion novajlije u ligi ŠD Napredak, čije je utakmice ove sezone posmatralo 3.750 gledalaca.

 

Prvak Druge lige Federacije BiH grupa Centar, NK Čelik Zenica, osvojio je 17 bodova više od drugoplasirane Bosne Visoko. Čelik je na 30 utakmica ostvario učinak od 26 pobjeda, tri neriješena rezultata i samo jedan poraz uz gol razliku 92 data i svega 12 primljenih pogodaka što ih ujedno čini najefikasnijom ekipom lige, ali i timom sa najmanje primljenih pogodaka. FK Famos Hrasnica je takmičenje završio na trećem mjestu sa 61 osvojenim bodom dok je NK Kolina četvrtoplasirani sa 59 bodova.

Utakmice NK Čelik su ove sezone bile ubjedljivo najposjećenije. Na stadionima Bilino Polje i Kamberovića Polje, gdje je Čelik ove sezone igrao domaće utakmice, bilo je prisutno 20.200 gledalaca.

Prosjek godina u Drugoj ligi FBiH grupa Centar ove takmičarske sezone bio je 22,35 godina, a najmlađu ekipu imao je FK Rudar Breza čiji je prosjek godina iznosio 19,17 godina.

Trener NK Čelik, Armin Duvnjak, ove sezone koristio je 38 igrača, a najveći broj minuta provedenih na terenu sakupili su Adi Durmo i Eldar Sivac koji su odigrali po 29 utakmica.

Armin Cibra iz FK Famos ponio je epitet najboljeg strijelca lige, koji je ove sezone postigao 25 golova. 20 golova postigao je Šijerkić Mirsad iz šampionskog tima, a slijede ih Martinović Ivan iz NK Žepče, Međuseljac Ali iz NK Čelik, Bajraktarević Semir iz NK Kolina....

 

Nakon osvajanja Kantonalne lige USK u prethodnoj takmičarskoj sezoni, GNK Bratstvo iz Bosanske Krupe osvojio je šampionsku titulu i Druge lige Federacije BiH grupa Zapad.

21 pobjeda, pet neriješenih rezultata i dva poraza, uz gol razliku 74:22 i 68 osvojenih bodova učinak je ovogodišnjeg prvaka Druge lige FBiH grupa Zapad. Sedam bodova manje osvojio je drugoplasirani NK Rudar Kamengrad, dok je na trećem mjestu NK Kiseljak sa 52 osvojena boda. NK Sloga Bosanska Otoka i NK Iskra ostvarili su plasman na četvrto, odnosno peto mjesto sa 45 osvojenih bodova.

GNK Bratstvo je šampionsku titulu osvojio sa prosjekom godina 22,71, te su šesta najmlađa ekipa u ligi.

Utakmice u Bosanskoj Krupi su bile i najposjećenije, te je Bratstvo ove sezone na domaćem terenu ukupno posmatralo 3.480 gledalaca.

Dres NK Bratstvo ove sezone oblačila su 33 igrača. Adnan Ljutić je igrač sa najviše upisanih minuta (2340) te kapiten Balkić Almir koji je odigrao 27 utakmica ove sezone odnosno 2328 minuta.

Iskusni Nusmir Fajić, koji ove sezone igra za NK Sloga Bosanska Otoka prvi je strijelac lige sa 27 postignutih golova, a gol manje ima napadač šampionske momčadi Ibrišimović Sejad, dok je njegov klupski kolega Ljutić Admir postigao 23 gola i nalazi se na trećem mjestu liste najboljih strijelaca.

 

FK Klis Buturović Polje, učesnik prošlogodišnjih i ovogodišnjih kvalifikacija za ulazak u m:tel Prvu ligu FBiH i debitant u Drugoj ligi Federacije BiH HNK Kruševo, vodili su borbu za prvo mjesto do samog kraja prvenstva. Ipak, Klis je sezonu završio na prvom mjestu sa 54 boda a Kruševo na drugom sa 53 boda. Trećeplasirani je NK Troglav 1918 Livno sa 46, dok se HNK Sloga plasirao na četvrto mjesto sa 45 bodova.

Ovogodišnji prvak Druge lige FBiH grupa Jug ostvario je učinak od 17 pobjeda, tri remija i šest poraza te su sa 69 postignutih golova najefikasniji tim lige. FK Klis ima jednu od najstarijih ekipa u ligi sa prosjekom godina 23,96. Jedino stariju ekipu ima HNK Višići čiji je prosjek godina iznosio 24,31.

Za FK Klis ove takmičarske sezone nastupalo je 26 igrača, a Elvedin Šehić je igrač koji je najviše puta ove sezone oblačio dres Klisa.

Po 18 postignutih golova ove sezone imaju Kudra Aid iz FK Klis te Posavac Franjo iz HNK Sloga, a njihovi pratioci su Kozić Azer (Klis), Agić Armin (Sloga) te Vidović Josip (Troglav).

 

U kvalifikacije za ulazak u m:tel Prvu ligu Federacije BiH plasirali su se FK G.Rahić, NK Čelik, NK Iskra i FK Klis koji su ispunili sve kriterije propisane Propozicijama takmičenja i Pravilnikom o licenciranju klubova NS FBiH.

Nova takmičarska sezona 2023/2024 u Drugoj ligi Federacije BiH počinje 19/20.08.2023. godine.