Vijesti

FOTO: Prvaci Omladinske lige BiH

Kao i svih prethodnih godina, Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine je i u takmičarskoj sezoni 2022/2023 organizovao i proveo takmičenje Omladinske lige BiH za juniore i kadete.
FOTO: Prvaci Omladinske lige BiH

Shodno važećim odlukama Nogometnog/fudbalskog saveza BiH, Nogometni savez Federacije BiH organizira takmičenje Omladinske lige BiH grupa Centar i Jug, dok je takmičenje Omladinske lige BiH grupa Sjever i Zapad povjereno FS Republike Srpske. 

 

U takmičarskoj sezoni 2022/2023 u takmičenju Omladinske lige BiH grupa CENTAR 1, grupa CENTAR 2 i grupa JUG učestvovalo je 47 klubova u konkurenciji kadeta i juniora, a u nastavku vam donosimo prvake svih grupa u obje konkurencije:

 

Omladinska liga BiH grupa CENTAR 1 - kadeti

 

Prvak Omladinske lige BiH grupa Centar 1 u kadetskoj konkurenciji je FK Željezničar Sarajevo. 

 

Kadeti Željeznčara su na 30 odigranih utakmica ostvarili skor od 25 pobjeda, 3 poraza i dva neriješena rezultata, uz gol razloku od čak 121 postignut gol i svega 23 primljena gola, te su najefikasiniji tim lige te tim sa najmanje primljenih golova. Kadeti Željezničara osvojili su 78 bodova, devet bodova više od drugoplasiranog FK Famos, koji je shodno Propozicijama takmičenja Omladinske lige BiH ostvario plasman na završni dio prvenstva za kadete. Najuvjerljiviju pobjedu Željo je ostvario u četvrtom kolu, kada su na domaćem terenu savladali FK Goražde sa 11:0. 

Prvake za takmičarsku sezonu 2022/2023 uspjeli su savladati jedino Famos i Sutjeska, a po bod su osvojili FK Sarajevo, FK Igman i FK Unis. 

 

Omladinska liga BiH grupa CENTAR 1 - juniori

 

Prvak Omladinske lige BiH grupa Centar 1 za juniore je FK Sarajevo

 

FK Sarajevo je šampionsku titulu u kadetskoj konkurenciji osvojilo sa 78 bodova, dok je drugoplasirani FK Igman Ilidža sa sedam bodova manje. Bordo juniori su 25 puta slavili pobjedu, tri puta su odigrali neriješeno dok su samo dva puta poraženi i to oba puta od FK Slavija. Juniori Sarajeva su u ovoj sezoni postigli čak 119 golova, najveću pobjedu ostvarili su protiv Rudara iz Breze kada su slavili 11:0. Sa 119 postignutih golova i 32 primljena su klub sa najviše postignutih i najmanje primljenih golova ove sezone.  U završnicu juniorskog prvenstva plasman je ostvario FK igman Ilidža, koji je u utakmici kvalifikacija Omladinske lige BiH grupa Centar nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladao NK Romari Vitez.

 

Omladinska liga BiH grupa CENTAR 2 - kadeti

 

Prvak Omladinske lige BiH grupa Centar 2 za kadete je FK Rudar Kakanj. 

 

Takmičenje Omladinske lige BiH grupa Centar 2 za kadete bilo je neizvjesno do samog kraja. Borbu za prvo mjesto vodili su dva kluba iz Kaknja, FK Rudar i FK Mladost. Upravo su se ova dva kluba sastala u posljednjem 30. kolu u međusobnoj utakmici koja je odlučivala o prvaku grupe Centar 2 za kadete. Slavio je Rudar rezultatom 1:0 te postao prvak Omladinske lige BiH grupa Centar 2. U toku takmičarske sezone 2022/2023 FK Rudar je upisao 22 pobjede, 4 poraza i četiri neriješena rezultata uz gol razliku 70:23 i 70 osvojenih bodova. Samo jedan bod iza prvoplasiranog je FK Mladost Doboj Kakanj koji je u ovoj takmičarsoj sezoni tim sa najviše postignutih golova, 111, dok je FK Rudar ekipa koja je primila najmanje pogodaka ove sezone. Najuvjerljiviju pobjedu ovosezonski šampion ostvario je protiv FK Viteza u Vitezu kada su slavili rezultatom 0:6. 

 

Omladinska liga BiH grupa CENTAR 2 - juniori

 

Prvak Omladinske lige BiH grupa CENTAR 2 u juniorskoj konkurenciji je NK Romari Vitez

 

Nogometni klub Romari iz Viteza je takmičenje Omladinske lige BiH grupa Centar 2 za juniore završio uvjerljivo na prvom mjestu sa 84 osvojena boda, 27 pobjeda, tri remija i bez poraza uz gol razliku od čak 181 postignut pogodak i samo 16 primljenih golova što ih uvrštava među najefikasinije ekipe u Bosni i Hercegovini ove sezone. Romari je titulu prvaka Omladinske lige BiH grupa Centar 2 za juniore osvojio sa 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasrani Čelik. Jedine utakmice gdje Romari nije ostvario pobjede su protiv NK Čelik (2:2), NK Vitez (1:1) i NK Iskra (1:1), dok je najuvjerljivija pobjeda ostvarena upravo protiv NK Vitez kada su juniori Romarija slavili rezultatom od 16:0. NK Romari je u utakmici kvalifikacija za završnicu juniorskog prvenstva poražen od FK Igman Ilidža.

 

Omladinska liga BiH grupa JUG - kadeti

 

Prvak Omladinske lige BiH grupa Jug za kadete je NK Troglav 1918 Livno

 

NK Troglav 1918 iz Livna je takmičenje Omladinske lige BiH grupa Jug za kadete završio na prvom mjestu sa 61 osvojenim bodom, pet više od drugoplasiranog FK Velež, sa gol razlikom 88 postignutih i 15 primljenih pogodaka i skor od 20 pobjeda jedan poraz i jedan neriješen rezultat. Jedini poraz kadeti Troglava upisali su protiv Veleža, u devetom kolu, a poraz je još izbjegao HNK Tomislav u 21. kolu kada je međusobna utakmica između ova dva kluba završena bez pogodaka. Strijelci Troglava bili su najraspoloženiji u 22. kolu kada su savladali NK Ljubuški sa čak 11:1. NK Troglav 1918 Livno ostvario plasman na završnicu kadetskog prvenstva koja se igrala 24/25.06.2023. godine u Banja Luci., gdje su ostvarili plasman u finale, gdje su poraženi službenim rezultatom 3:0 od OFK Spartak 2013 Banja Luka. 

 

Omladinska liga BiH grupa JUG - juniori

 

Prvak Omladinske lige BiH grupa Jug za juniore je FK Velež Mostar

 

Juniori Veleža prvaci su Omladinske lige Federacije BiH u juniorskoj konkurenciji i naredne takmičarske sezone će igrati u Omladinskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.  FK Velež je takmičarsku sezonu u Omladinskoj ligi BiH grupa Jug za juniore završio na prvom mjestu sa 70 osvojenih bodova, četiri više od drugoplasiranog Leotara, te su kao prvaci grupe Jug ostvarili plasman u doigravanje za prvaka Omladinske lige FBiH. Nakon 28 odigranih kola juniori Veleža su 23 puta slavili pobjede, jednom remizirali a poraženi su četiri puta. U takmičarskoj sezoni 2022/2023, ne računajući kvalifikacije, postigli su 132 gola, a primili svega 17 pogodaka. 

U osvajanju šampionske titule NS Federacije BiH juniori Veleža su u polufinalnim utakmicama savladali FK Igman Ilidža 3:0 na domaćem i 3:2 na gostujućem terenu, da bi u finalnoj utakmici savladali NK Zvijezda Gradačac rezultatom 4:1 te time osigurali mjesto u Omladinskoj Premijer ligi BiH naredne sezone. 

 

Prvak Omladinske lige BiH grupa Sjever A u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji je NK Zvijezda Gradačac

Prvak Omladinske lige BiH grupa Sjever B u kadetskoj konkurenciji je FK Drina Zvornik a OFK Gradina Srebrenik je najbolje plasirani klub iz NS FBiH na četvrtom mjestu. OFK Gradina je prvak Omladinske lige BiH grupa Sjever B u juniorskoj konkurenciji. 

Prvak Omladinske lige BiH grupa Zapad u kadetskoj konkurenciji je OFK Spartak 2013 Banja Luka, a u juniorskoj konkurenciji FK Kozara Gradiška. NK Jedinstvo Bihać je najboljeplasirani klub u obje konkurencije. U kadetskoj konkurenciji takmičenje su završili na šestom mjestu, a u juniorskoj na trećem mjestu.