Vijesti

Usvojene Propozicije takmičenja za sezonu 2023/2024

Izvršni odbor Nogometnog saveza Federacije BiH, na nedavno održanoj sjednici, između ostalog usvojio je Propozicije takmičenja Prve lige Federacije BiH, Druge lige Federacije BiH, Omladinske lige BiH, te Propozicije završnice Kupa Federacije BiH za seniore i juniore.
Usvojene Propozicije takmičenja za sezonu 2023/2024

Na prijedlog Komisije za takmičenje NS FBiH, Izvršni odbor NS FBiH donio je u interesu regularnosti i razvoja takmičenja odluku o izmjeni i dopuni članova propozicija takmičenja Prve i Druge lige Federacije BiH, a koji se odnose na ostvarivanje plasmana u kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu Federacije BiH.

 

S tim u vezi, ukoliko prvoplasirani klub Druge lige FBiH ne ispunjava uvjete za ulazak u viši rang, odnosno ukoliko ne dobije licencu za učešće u Prvoj ligi Federacije BiH, plasman u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH može ostvariti i sljedeći klub prema plasmanu iz Druge lige Federacije BiH, zaključno sa osvojenim petim mjestom, a koji je dobio licencu za igranje u Prvoj ligi FBiH.

 

U slučaju da u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH plasman ostvare tri kluba doigravanje će igrati prvi naredni klub Prve lige FBiH prema plasmanu. 

 

Ukoliko plasman u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH ostvare dva kluba iz četiri grupe Druge lige FBiH i dobiju licencu za učešće u natjecanju Prve lige FBiH, doigravanje se neće igrati već će plasman u Prvu ligu FBiH ostvariti oba kluba; 

 

Ukoliko se u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH plasiraju dva prvoplasirana kluba i dva kluba plasirana od drugog do petog mjesta Druge lige FBiH u tom slučaju se međusobno ne mogu sastati dva prvoplasirana kluba.