Vijesti

Samira Hurem, trener ŽNK "SFK 2000" Sarajevo

ŽNK SFK 2000 u takmičarskoj sezoni 2011/2012 nakon osvajanja prvog mjesta u Ženskoj nogometnoj ligi FBiH, osvojio je prvenstvo i Kup BiH, te ostvario plasman u Ligu prvaka, gdje su plasmanom među 32 najbolje ekipe Evrope ostvarili najbolji rezultat u bh. kolektivnom sportu.

1. Ovog vikenda počinje nova takmičarska sezona u Ženskoj nogometnoj ligi. Kakva su Vaša očekivanja?

- Naše ambicije su kao i svake godine do sada, a to je osvajanje prvog mjesta u Ženskoj nogometnoj ligi FBiH, prvog mjesta u završnici takmičenja i Kupu, te ostvarivanje plasmana u Ligu prvaka. Organizacija lige je bolja iz godine u godinu i nadam se da će tako biti i u ovoj takmičarskoj sezoni, te da ćemo u ostalim klubovima imati jaču konkurenciju. 

 

2. Koje su mjere za unaprijeđenje takmičenja u Ženskoj nogometnoj ligi FBiH?

- Kada bi bilo mogućnosti  da se liga u FBiH organizira četverokružno, ali i ovako jedva nalazimo termine zbog utakmica reprezentacije. Ipak, prioritet je jedinstvena Ženska liga na prostoru cijele BiH, ali to ne odlučujemo samo mi. Tada bi takmičenje bilo duže, učestvovale bi još neke kvalitetnije ekipe, lakše bi pronalazili sredstva itd. Također, ukoliko postoje mogućnosti za to bilo bi poželjno organizirati ligu za mlađe uzraste.

 

3. Kakva je konkurencija ove sezone u Ženskoj nogometnoj ligi?

- Nadam se da će ove godine konkurencija biti jača u odnosu na prošlu sezonu. Za sada su nam najveći konkurenti ŽNK Mladost Nević Polje i ŽFK Banja Luka. Nekoliko klubova imaju odlične mlade igračice i to je veoma pozitivna stvar, jer one su naša budućnost. Ipak, problem se javlja u seniorkama. U toj konkurenciji nema dovoljno kvalitetnih igračica koje bi konkurisale za A reprezentaciju BiH.

 

4. Kakve su reakcije na nedavno organizovani turnir za kadetkinje i festival ženskog nogometa?

- Takve turnire i okupljanja podržavam u potpunosti jer to je odličan način da se mlade igračice i novi klubovi upoznaju i da se takmiče. Tu najbolje možemo vidjeti kvalitet igračica i rad ekipa. Šteta što nema još više takvih okupljanja. 

 

5. U Ligi prvaka ŽNK "SFK 2000" ostvario je plasman među 32 ekipe u  Evropi. Može li i protiv Sparte Prag SFK 2000 nastaviti sa serijom dobrih igara?

- Ovaj rezultat je plod našeg 12-godišnjeg rada. Od osnivanja kluba to nam je bio najveći cilj. Sada smo došli do njega i ponosne smo na to. Pred nama su još dvije teške utakmice protiv kvalitetnih protivnica, ali se nadamo da ćemo nastaviti naš evropski put. Sigurno da je za nas ovo veliki podstrek za rad u budućnosti, i ostvarivanje još boljih rezultata naredne godine.