Vijesti

Valentin Plavčić, trener NK "Vitez"

NK "Vitez" osvojio je titulu jesenjeg dijela prvenstva Prve lige Federacije BiH. Prvoplasirani Vitez ima osam bodova više od drugoplasirane ekipe NK Bratstvo i HNK Branitelj. Pored prvog mjesta NK "Vitez" je ekipa koja je najefikasnija u jesenjem dijelu prvenstva, te sa najvećim brojem osvojenih bodova u gostima.

1. Da li ste zadovoljni učinkom u prvih 15 kola Prve lige FBiH?

- Naravno da sam zadovoljan. Odigrali smo jednu veoma dobru polusezonu, a rezultat je ovo prvo mjesto. Ovo je plod našeg dugoročnog rada. Mi na ovaj način radimo i igramo već dvije godine i sada nam se to vraća. Gajimo napadački nogomet, želimo se nadigravati sa svakom ekipom i za sada nam to ide. 

 

2. Hoće li NK "Vitez" istim tempom nastaviti i u drugom dijelu sezone? Tačnije, da li su ambicije Premijer liga?

- To nam jeste cilj. Naravno, svjesni smo da će to ići malo teže nego u prvom dijelu sezone, jer sada počinju borbe za gornji dio tabele kao i borbe za opstanak. Svaki bod je važan. I pored toga mi ćemo nastaviti igrati onako kako smo igrali u prvom dijelu sezone. Pokušat ćemo zadržati ekipu, te pojačati konkurenciju. 

 

3. Koji će vam od klubova biti najveća konkurencija u borbi za prvo mjesto i ko će po Vašoj procjeni voditi borbu za opstanak?

- Nama će najveća konkurencija zasigurno biti Bratstvo, Branitelj i Sloboda. Smatram da su te tri ekipe uz nas najkvalitetnije u Prvoj ligi FBiH. Na dnu tabele Krajišnik je već otpisan, a mislim da bi mu se moglo pridružiti i Goražde. Još je nezahvalno tražiti i ostale putnike u niži rang jer ima još mnogo da se igra. Ipak, mišljenja sam da klubovi poput Jedinstva, Iskre, Budućnosti... sigurno neće sebi dozvoliti ispadanje,

 

4. Kakav je kvalitet Prve lige FBiH ovepolusezone u odnosu na prošle?

- Ja sam uživao gledajući utakmice Prve lige. Svako je mogao dobiti svakoga, na bilo kojem terenu. Postiže se po četiri, pet golova, sve je na jednoj višoj razini., Vidimo da se i broj gostujućih pobjeda povećao, domaćini nisu više stoprocentni.  Ja osobno želim da se zahvalim svim klubovima na gostoprimstvu i nadam se da ćemo i mi sve klubove ugostiti kao što su oni nas.

 

5. U subotu 01.12.2012. godine odigrana je utakmica Reprezentacije Prve lige FBiH i NK "Zvijezda" Gradačac, gdje ste Vi bili glavni trener. Vaš komentar?

- To je jedna odlična inicijativa, koju obavezno treba nastaviti. Iako igrači nikada nisu igrali zajedno, ali su prihvatli moju viziju i vrlo dobro odigrali utakmicu, što je znak da se odlično radi u svim klubovima. Vidi se da su svi dobro educirani i fizički spremni.

Ovo je jedan motiv više svakom mladom igraču Prve lige FBiH. Igrači postaju svjesni da se pažnja skreće i na Prvu ligu, ovim s poboljšava kvalitet bh. nogometa i sigurno treba nastaviti raditi sa ovakvim akcijama i u budućnosti.