Vijesti

Zaključci Komisije za takmičenje NS FBiH

Komisija za takmičenje Nogometnog saveza Federacije BiH na sjednici održanoj 04.09.2013. godine u Sarajevu donijela je sljedeće zaključke:

1. Sve utakmice 1., 2. i 3. kola Prve lige FBiH registriraju se postignutim rezultatom;

 

2. Izvršena je analiza obavljanja delegatske dužnosti  na utakmicama Prve lige FBiH, gdje su uočeni propusti u radu nekolicine delegata.

 

3. Upozoravaju se delegati Prve lige FBiH na striktno poštivanje Propozicija takmičenja i Kodeksa ponašanja (Kodeks odjevanja- odijelo, košulja, kravata te samostalna putovanja na utakmice shodno članu 6. Kodeksa o ponašanju).

Upozoravaju se delegati na striktno poštivanje odluke o validnosti trenerskih akreditacija (na klupi klubova Prve lige FBiH mogu sjediti treneri sa "PRO" ili "A" takmičarskom akreditacijom, te potpuno popunjavanje obrazaca u COMET informacionom sistemu.

 

4. Uočeni su propusti od strane klubova Prve lige FBiH u organizaciji utakmica, te se klubovi upozoravaju na striktno poštivanje Propozicija takmičenja i odluka IO NS FBiH.

 

5. Komisija je izvršila uvid u medijske natpise, te izjave klubova i službenih lica utakmice 30. kola Prve lige FBiH iz sezone 2012/2013: FK "Sloboda" - FK "Budućnost", vezano za navodno lažiranje utakmice. Na osnovu dostavljenih izjava Komisija je utvrdila da ne postoje dokazi za podnošenje prijave za pokretanje postupka, a uvažavajući da su u dostavljenim izjavama demantovani natpisi u medijima.

 

6. Podnosi se prijava za pokretanje postupka protiv HNK "Branitelj" Mostar i komesara za bezbjednost HNK "Branitelj" Blažević Željana zbog propusta u organizaciji utakmice 2. kola Prve lige FBiH: HNK "Branitelj" - FK "Budućnost" i obmanjivanja delegata utakmice dostavljanjem pogrešnih podataka o redarskoj službi, jer je od 8 prijavljenih redara na utakmici bilo prisutno četiri redara.

 

7. Podnosi se prijava za pokretanje postupka protiv NK "Troglav" Livno, zbog propusta u organizaciji utakmice 2. kola Prve lige FBiH: NK "Troglav" - FK "Radnički", kada su navijači NK "Troglav" u 70. minutu aktivirali dimnu bombu, te izvjesili transparent sa političkim konotacijama.

 

8. Podnosi se prijava za pokretanje postupka protiv FK "Sloboda" Tuzla, zbog propusta u organizaciji utakmice 3. kola Prve lige FBIH: FK "Sloboda" - HNK "Čapljina", kada su navijači FK "Sloboda" u 71. minuti zapalili jednu baklju.